Nadat de grond door grondbewerking is gereed gemaakt, worden de pootaardappelen in de grond gestopt. Voor een normale teelt worden in april de pootaardappelen gepoot en met een klein beetje grond bedekt. Dat kan door middel van een aardappelpootmachine. De aardappelen worden op (grond)ruggen geteeld. Vervolgens word de aardappelrug aangefreesd. Hierbij wordt aan twee kanten een laagje aarde van de zijkant van de groeiplek over de wortels van de plant geschoven. Hierdoor blijven de wortels steeds goed bedekt met grond, zodat er geen groene knollen ontstaan en ontstaat ook de rug waarin de knollen zich kunnen ontwikkelen.

Ziektebestrijding
Tijdens het seizoen wordt, afhankelijk van het weer, meestal elke 7 tot 10 dagen met een gewasbeschermingsmiddel gespoten tegen de aardappelziekte (phytophthora). Tevens kan er bij gebreksziekten van de plant snel ingegrepen worden met bladvoeding.

Bemesting
Net voor het planten word er door de loonwerker varkensmest uitgereden op de akker. Varkensmest beschikt over voedingstoffen die gedurende het groeiseizoen van de plant vrijkomen. Verder word er tijdens de groei bijgestuurd door middel van kunstmest(korrels) of bladvoeding.

Oogsten
Voordat de knollen gerooid worden, wordt het gewas loofgeklapt en/of doodgespoten. Door deze loofdoding vormen de knollen een steviger schil, waardoor ze bij het rooien minder beschadigd worden. De knollen worden met een 2 rijige rooimachine uit de grond gehaald. Afhankelijk van het ras wordt er vroeg, middelvroeg of laat geoogst.
Een probleem bij aardappelen is het stootblauw, dat ontstaat doordat de knol tijdens of na het rooien beschadigd wordt door onder andere een te grote valhoogte, drukplekken, gooien of stoten. Bij een lage temperatuur neemt de gevoeligheid van stootblauw toe. Onder de schil ontstaan dan blauwe plekken. Omdat we dit als consument niet willen is het van belang dat de aardappels met grote voorzichtigheid gerooid worden. Daarvoor gebruiken wij valbrekers in de kippers en proberen we valhoogtes in de rest van het traject te minimaliseren

Afzet.
Omdat wij bewust kiezen voor het vrij telen van onze aardappels is de afzet op het moment van poten bij ons nog niet bekend. Dit houd simpelweg in dat we tijdens het groeiseizoen met kopers aan tafel gaan zitten om ze te vermarkten. Dit is in jaren van schaarste eenvoudiger als in jaren van overvloed. (vraag en aanbod) tevens zijn er mogenlijkheden om aardappels te telen onder contract bij frietfabrieken. Dit houd in dat op moment van poten de prijs per kg al vaststaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.